29/11/2018
2479

FUE saç ekimi nedir, nasıl yapılır ve sonrası?

FUE Saç Ekimi Nedir?

FUE (Foliküler Ünite Ekstraksiyonu) yönteminde saç kökleri lokal anestezi altında özel uçlu mikro motorlar ile tek tek alınarak saçsız bölgelere, doğal saç çıkış açısı ve yönü dikkate alınarak yerleştirilir.

Günümüzde, saç ekimi operasyonlarının çoğunluğu FUE saç ekim yöntemi ile yapılmaktadır. Cerrahi bir girişim olmadığı için hastalar daha rahat karar vererek bu tekniği tercih etmektedirler.

FUE Saç Ekimi Nasıl Yapılır?

FUE yönteminde saçlar tek tek alınıp saçsız alanlara nakledilir. Folikül çıkartma işleminden önce donör alandaki saçlar kesilerek 1 mm olacak kadar kısaltılır. Lokal anestezi ile saç kökü alınacak ve ekim yapılacak olan bölge uyuşturulur. Mikro Motor ucu, saç kılını ortalayacak şekilde yaklaştırılır ve kıl kökünün çıkış açısına uygun olacak şekilde deriye batırılıp çekilir. Kıl, folikül ve onu çevreleyen mikroskobik doku ile birlikte, silindirik bir şekilde kesilmiş olur. Bir mikro penset ile nazikçe çekilir ve foliküler ünite tabandan ayrılarak gelir. Operasyondaki greftlerin zarar görmesini minimalize eden bu otomatik sistem sayesinde operasyon süreleri kısalır, zaman biriminde alınan greft sayısı da artış gösterir. Foliküler üniteler bu şekilde toplandıktan sonra saçsız bölgede açılan çok daha küçük deliklere yerleştirilirler. Her bir foliküler ünite ortalama 2 ile 3 folikül barındırır. Adana saç ekiminde FUE yöntemini Dr. Murat Keskin başarılı bir şekilde uygulamaktadır.

FUE Saç Ekimi Sonrası

Hastanın Taburcu Edilmesi
Hastaların hastanede yatmalarına gerek yoktur, operasyon sonrasında taburcu edilir. Dokunun alındığı bölüm özel bir sargı  yapılır. Böylece dış bölge ile temasın kesilmesi estetik bir şekilde sağlanmış olur.

Evde Yapılması Gerekenler
Operasyon günü ve sonraki gün dışarı çıkılmaması, evde istirahat edilmesi önemlidir. Çok gerekli olmadığı sürece hasta başka bir işle meşgul olmamalıdır. Ancak başını önüne eğmemek şartı ile masa başı işler, bilgisayar kullanımı gibi yorucu olmayan işler varsa bunları yapabilir.

İlk Yıkama
İlk yıkamanın hastane ve klinikte uzmanlarca kontrol edildikten sonra yapılmasında fayda vardır. Operasyondan en erken 24 saat, en geç 72 saat sonra yıkamanın yapılması gerekmektedir. Öncelikle saç ekim yapılan alandaki kanları yumuşatması için bir miktar yumuşatıcı losyon sürülmeli ve bu losyon 20-45 dakika bekletilmelidir. Yapılan bu işlemden sonra saçlar ılık su ile durulanarak losyondan arındırılır Ardından özel medikal bir şampuan ile hem ekim yapılan bölge hem de alım yapılan bölge yıkanır. Yıkama parmak uçları ve avuç ayası ile olmalı ve asla tırnaklar kullanılmamalıdır. Yıkama bittikten sonra kağıt bir havlu ile saç hiçbir şekilde ovalanmadan sadece nemi alınarak kurulanmalıdır. Her geçen gün yıkamanın dozu biraz daha arttırılmalı ve ortalama 7-10 gün sonra saçlı deride hiçbir kabuk, tortu, kurumuş kanlar kalmamalıdır. Her gün bu işlem tekrarlanmalı ve 15. Günden itibaren normal yıkama alışkanlığına dönülmelidir. 15. günden itibaren hasta eğer isterse her gün saçlarını yıkamaya devam edebilir veya daha seyrek yıkayabilir. Bir günde birden fazla kez duş alınabilir ancak saçları birden çok kez şampuanlamak önerilmemektedir.

Saçların Çıkma Süreci
Saçlar ekimden sonraki ilk 3 hafta içinde kökleri içerde kalacak şekilde dökülürler. Aslında bu olaya kırılma demek daha doğru olur. Ekimden sonra 90 gün boyunca bekleyen kökler bu süreden sonra çıkmaya başlar. Her gün bir kısım saç çıktığından süreç doğal ve abartısız bir biçimde ilerler. Yaklaşık 8-10 ay sonra bütün saçlar (normal şartlarda fire ihtimali %3 tür) çıkmış olur.